Памятка для грибника
При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримувати основні правила. Тоді ви уникните випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре па м’ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.
1. Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
2. Гриби, що ви не знаєте, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.
3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
4. Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попераднім правилі.
5. Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте “печериці”, що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.
6. Якщо ви збираєте для засолення волнушки, чернушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркий, дратівні шлунок речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
7. При зборі зморшків потрібно завжди пам’ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип’ятити у воді протягом 7 - 10 хвилин, а відвар обов’язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.
8. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
9. Не їжте гриби в сирому виді.
10. Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби викликають потемніння чи цибулини, чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
11. Не збирайте гриби, навіть свідомо їстивні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг та залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
12. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. В день збору, не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
1. Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
2. Гриби, що ви не знаєте, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.
3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
4. Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попераднім правилі.
5. Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте “печериці”, що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.
6. Якщо ви збираєте для засолення волнушки, чернушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркий, дратівні шлунок речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
7. При зборі зморшків потрібно завжди пам’ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип’ятити у воді протягом 7 - 10 хвилин, а відвар обов’язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.
8. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
9. Не їжте гриби в сирому виді.
10. Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби викликають потемніння чи цибулини, чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
11. Не збирайте гриби, навіть свідомо їстивні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг та залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
12. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. В день збору, не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
Міністерство охорони здоров’я України