Закон о престижности шахтерского труда против уловок Министерства Образования Украины

Коментарів 3

Офлайн
shubin 20 липня 2009 13:46
1. Стосовно листа МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ від 09.07.2009 р. N 1/9-469.

Посилання міністерства на Закони України "Про громадянство", "Про охорону дитинства" є хибними з наступних підстав:
а) відповідно до ст. 1 Закону України «Про громадянство України», У цьому Законі нижченаведені терміни вживаються в такому значенні: … дитина - особа віком до 18 років;
б) відповідно до ст. 1. Закону «Про охорону дитинства», У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні: дитина - особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше;

Отже, застосування к Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» терміну «дитина», в значенні, встановленому законами «Про громадянство України» та «Про охорону дитинства» є хибним, оскільки відповідні значення цього терміну встановлені вищезгаданими законами, застосовуються виключно «У цьому Законі» («Про охорону дитинства» та «Про громадянство України» відповідно) і таке значення не може бути застосовано в інших Законах.

2. Викликає здивування те, що під час складання вищезазначеного листа, фахівці міністерства освіти і науки України не помітили суті в Законі «Про підвищення престижності шахтарської праці»
Все визначено саме в ч.3 ст. 6 цього Закону:
«Для цілей цього Закону під членами сім'ї шахтаря слід розуміти дружину (чоловіка) та дітей віком до 18 років, а тих, що навчаються за денною формою навчання, - віком до 23 років…».
Отже, стосовно членів сім’ї шахтаря все чітко визначено, зокрема – статус дитини шахтаря.

3. Враховуючи вищевикладене, знайомим можна запропонувати наступну стратегію:
Якщо на момент вступу до навчального закладу, абітурієнту, який претендує на пільги, встановлені для дітей шахтарів, не виповнилося вісімнадцять років, то в даному випадку діє пряма норма ст. 5 Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці», згідно з якою, дитина зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Якщо дитині на момент вступу вже виповнилося 18 років, можливо скористатись наступною «дирою» в законодавстві.

а) За рік до вступу у Вищий навчальний заклад (далі – ВИШ), дитина йде навчатись на денну форму в будь-який інший заклад (ліцей, Технікум, тощо).
б) наступного року, без виключення із зазначеного закладу (головне – мати статус особи, яка навчається на денній формі навчання), подає документи до ВИШу і в цьому випадку, верхня вікова «планка» буде становити вже 23 роки і відповідно дитина буде мати всі права на пільги, встановлені ст. 5 Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці».


Дякую за увагу!
(Благодарю за внимание!)

PS Вищезгаданий лист Міністерства освіти і науки України не зараєстрований в міністерстві юстиції України. Тому він не має статусу будь-якого нормативного документу. Сьогодні цей лист можна вважати не більш, як актом (примірником) ділової переписки міністерства з навчальними закладами.
Офлайн
stakhanovchanin 20 липня 2009 20:48
Наш чиновник похерит даже самый гуманный Закон. А может они законы пишут специально такие - чтоб выглядело красиво, а воспользоваться им не смог бы.
--------------------
Лучше быть здоровым и богатым, чем бедным и больным

Додати коментар

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий